3.8 C
Скопје
22:37 - 20 декември, 2024

Чоколаден божиќен венец

СОСТОЈКИ:
– 2 јајца
– 300 мл млеко
– 4 лажици шеќер
– 7 г сув квасец
– 1 лажица масло
– прстофат сол
– 1 лажичка екстракт од ванила
– 700 г брашно
ЗА ПРЕЛИВ:
– 1 мала кутија течно чоколадо
– 1 лажица цимет

ПОДГОТОВКА:
Ставете го квасецот да стаса со малку млако млеко, 1 лажица шеќер и 1 лажица брашно. Одвојте една жолчка за премачкување, па другото јајце и белката изматете ги и додајте им го млекото, па потоа квасецот и екстрактот од ванила. Просеаното брашно со прстофат сол додајте го во течната смеса и замесете тесто. Премачкајте го со масло, оставете го да стаса. Развлечете кора, намачкајте ја со чоколадо, посипете со цимет и завиткајте ролат. Исечете го по должина, па исплетете ги двата дела во венец. Ставете го венецот во плех со хартија за печење да стаса. Потоа премачкајте го со жолчка, посипете со малку шеќер и печете го во рерна загреана на 170 степени.

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....