5.8 C
Скопје
11:09 - 22 јануари, 2025

ОД ПОСТАР ЛЕБ ПРЕВКУСНИ ПИРОШКИ: Омилен рецепт за појадок или мезе

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

Денес нашата драга Теа со сите вас споделува еден брз и превкусен рецепт.

– Секогаш кога имам постар леб го користам за да ги направам овие превкусни пирошки кои ми се омилен појадок или мезе за со пријатели. Брзо се прават и што е најдобро нема да треба да правите тост или пржени лепчиња од стариот леб – вели Теа.
Потребни состојки:
▪️1/2 леб (300-400 гр.)
▪️2 јајца
▪️100 гр. кашкавал
▪️100 гр. шунка
▪️50 гр. лебни трошки + за валање
▪️30 мл. масло за јадење
▪️сол
▪️оригано

Начин на подготовка:

фото-приватна архива
фото-приватна архива
Во длабок сад иситнете го лебот. Додадете ги јајцата, лебните трошки и маслото и убаво измешајте да добиете леплива смеса. Во неа додадете ги кашкавалот и шунката ситно исецкани и измешајте.
Со влажни раце формирајте пирошки и извалајте ги во лебни трошки. Наредете ги во тавче на хартија за печење и попрскајте ги со масло.
Печете ги во загреана рерна на 250 степени 10-15 минути или испржете ги во загрено масло.
фото-приватна архива

Слични објави

„Возев мотор на задното тркало“: Дејан Матиќ откри детали за детството, татко му не верувал дека е слеп

Еспресо

(Фото) Северина ужива на Малдиви и ја чита книгата на Ведрана Рудан: „Нејзиниот филм на јахтата ја оживеа Југославија!“

Еспресо

(Фото) Пожешка и од песокот во Дубаи: Теодора Џехверовиќ им го помати умот на мажите со секси фотографии

Еспресо

Хороскоп за 22 јануари: Овните ќе ги решат проблемите, Вагите ќе уживаат во љубовта, а вие?

apostolova

Трогателен момент во кариерата на Петар Грашо: Сними дует со двегодишната ќерка

Еспресо

(Фото) „Полека, но сигурно доаѓа…“: Српската пејачка Сара Јо заврши во болница!

Еспресо
Се вчитува....