19:37 - 1 април, 2025

(ФОТО+РЕЦЕПТ) ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ: Месецот на пастата го славиме со фусили со грчко сирење и доматен сос

На наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“).
Месецот на пастата – октомври, го продолжуваме со превкусен рецепт од овој врвен готвач, гастроном и љубител на кулинарството. Овојпат Бранко ни открива рецепт за подготовка на ФУСИЛИ со грчко сирење и доматен сос. 
фото приватна архива

Многу љубов има кога ќе се спомне – „За ручек ќе имаме паста.“
Емоции, уживање, вкусови, Италија! 
Колку ти уживаш во твојата паста?, прашува Попоски. 

Потребни состојки

  • Едно пакетче Фусили (паста)
  • Морска сол
  • 20мл. маслиново масло

За сосот

  • 300гр. грчко бело сирење
  • 50мл. маслиново масло
  • 200мл. доматен сос
  • Свеж босилок
  • Рендано тврдо сирење

ПОДГОТОВКА

Откако ќе се свари пастата, ставете ја во огноотпорен сад за печење. Полијте маслиново масло и истурете доматен сос за да се потопи целата паста. Додадете и сушен босилок морска сол и бибер. На средина, ставете го грчкото сирење и над него истурете маслиново масло. Печете околу 20 -25 минути. Откако ќе се испече пастата промешајте го убаво сирењето низ целата паста. Изрендајте тврдо сирење.

Веднаш следува и втора чинија!

Слични објави

(Фото) Марија Шерифовиќ се соблече во бикини: Пејачката ги „искара“ луѓето на плажа!

Еспресо

(Фото) Наташа Беквалац на тренинг: Еве како пејачката ја доведува линијата до совршенство

Еспресо

(Фото) Вака Дара Бубамара ја „киднапираше“ песната од евровизиската претставничка на Кипар: На површина испливаа детали!

Еспресо

Љубовницата на Бекам со шокантна исповед: Не бев единствената со која ја изневери Викторија

Еспресо

Ѓани откри дека постара колешка му дала првпат да проба дрога: „Ме фати параноја, беше пекол!“

Еспресо

„Бев катастрофа“: Џина Џиновиќ направи целосна трансформација, го смени личниот опис

Еспресо
Се вчитува....