Секогаш кога ќе се спомне карбонара веднаш помислуваме на превкусните шпагети. Карбонара е едно од најпознатите италијански јадења со тестенини чиј рецепт потекнува од Рим уште од средината на 20 век. Но дали некогаш сте пробале карбонара пица?
СОСТОЈКИ:
За тестото:
- 1 свеж квасец
- 1 лажица шеќер
- 70 мл вода
- 225 г брашно
- 4 лажици маслиново масло
- сол
За филот:
- 80 г доматен сос
- 60 г моцарела
- 5 резанки сланина
- 40 г сечкани свежи печурки
- 40 г пармезан
- 1 јајце
ПОДГОТОВКА:
Откако квасецот ќе стаса, во сад измешајте го со останатите состојки и замесете тесто. Добро размесете го и обликувајте го во топка, па ставете го во сад покриено со крпа да стасува 40 минутидодека се удвои. Потоа премесете го и нека одмори уште 15 минути. Готовото тесто расукајте го и ставете го во плех обложен со хартија за печење. Намачкајте го со доматен сос, ставете ги ренданите кашкавали и посипете со малку густа павлака за готвење, само малку. Ставете парчиња сланина, сечкани печурки и зачинете со сол и црн пипер. Печете во рерна загреана на 200 степени. Извадете ја од рерна пицата, одделете ја белката од жолчката и ставете ја белката, па нека се потпече. Потоа извадете ја од рерна пицата, на средина ставете ја жолчката и повторно потпечете две минути. Посипете со оригано и послужете.