25 рецепти за 25.000 илјади вкусни и здрави навики со Cooking with Branko.
Веганска торта со лимон и без шеќер? Зошто да не! Секогаш избирам квалитет, сигурност и одлична цена. Уживајте во вкусот на лимон и свежината на оваа здрава и вкусна торта без шеќер – вели шеф Бранко Попоски познат како Cooking with Branko.
Потребни состојки:
За долниот дел:
100гр. ореви
100гр. индиски ореви
100гр. бадеми
100гр. лешници
3 лажици путер од лешник
неколку урми
За кремот:
300гр. веганско маскарпоне
2 цедени лимони
Кора од лимон
150гр. индиски ореви
80мл. оризово млеко
2 мали лажички екстракт од ванила
За горниот крем:
5 лажици нишесте
150мл. оризово млеко
1 лажичка екстракт од ванила
Половина цеден лимон
2 лажици мед
View this post on Instagram
Начин на подготовка:
Сомелете ги состојките за долниот дел од тортата. Убаво измесете ги со рака и поставете во округли калап на хартија за печење. Убаво притиснете да се зацврсти делот и оставете го да се стегне во фрижидер.
Во длабок сад додадете го маскарпонето, цедениот лимон и екстрактот од ванила. Матете со миксер на средна брзина додека не добиете хомогена крем смеса. Во блендер додадете ги индиските ореви и оризовото млеко. Брендирајте додека не добиете крем смеса. Крем смесата истурете ја врз маскарпоне кремот. Матете со миксер. Изрендајте кора од лимон и истурете ја смесата врз долниот дел од тортата. Повторно вратете ја во фрижидер да се стегне.
Во тенџере додадете го нишестето, оризовото млеко, ванилата и медот. Варете и мешајте со дрвена лажица додека не добиете густа смеса. Оставете да се излади и потоа додадете го сокот од лимон.
Полијте ја смесата врз маскарпоне кремот. Додадете листови од нане и вратете во фрижидер додека не се зацврсти убаво.