Кромидот одамна е дел од нашата трпеза, но и од многубројните ритуали на нашите простори, па не е чудно што нашите предци овој зеленчук го користеле во пророчки цели.
Поточно – да дознаат какво време ги очекува, што им било многу важно како земјоделци.
На Бадник ја сечат главата на кромидот на 12 дела, односно 12 бели лушпи кои симболизираат 12 месеци од годината.
Потоа ќе се посолат и ќе се наредат покрај прозорецот. Кромидот го оставале така преку ноќ и следното утро, на Божиќ, најстариот член од домаќинството одел на „разгледување“.
Неговата задача била внимателно да ги испита сите 12 парчиња, т.е. сите месеци за кои се верувало дека месеците што ги симболизираат лушпите во кои останува водата ќе бидат врнежливи, како и дека оние месеци чии лушпи се целосно суви ќе бидат без дожд.