Хунзите се племе во кое живеат најздравите луѓе на планетата. Тајната на нивното здравје, меѓу другото, е ајурведскиот леб чапати наречен Камали.
Камали е традиционалниот леб чапати на племето Хунза, а рецептот за ова здраво пециво е стар околу 2000 години. Овој леб е многу здрав, а може да ви помогне и да ослабете, бидејќи е хранлив, па само 1 или 2 кришки леб Камали ќе ви го намалат апетитот и ќе ве натераат да не чувствувате глад 4 до 6 часа, пишува „Лав сенса“.
Лебот Камали не содржи шеќери или слатки адитиви, како повеќето модерни лебови чапати, а една од важните состојки е „ глечерското млеко “, односно минералната вода со боја на млеко што се топи од глечерите и е богата со минерали и хранливи материи од карпите. Секако, може да ја замените со врвна флаширана минерална вода купена во продавница.
Рецепт за леб Камали
Состојки: 1 чаша мелено брашно од цело зрно или мешавина од 1/3 пченично брашно и 2/3 брашно од хељда;
лажичка морска сол или солени зачини од зеленчук;
1/2 чаша глечерско млеко или минерална вода.
Подготовка:
Измешајтего брашното и солта, па полека додајте вода и мешајте додека да добиете тесто. Површината на која го правите лебот попрскајте ја со брашно, па месете додека тестото не стане меко и еластично.
Измесениот леб завиткајте го во влажна крпа и оставете го да отстои 30 минути.
Тестото поделете го на топчиња со големина од околу 3 сантиметри, па секое топче расукајте го во тенки тортиљи со дијаметар од околу 20 сантиметри.
Печете ги тортиљите на шпорет, прво од едната, па од другата страна , околу 10 минути.
Со подготовка на овој рецепт ќе добиете околу 10 лебови чапати.
View this post on Instagram