11:58 - 26 декември, 2025

РЕЦЕПТ ЗА ШАКШУКА: Омиленото јадење на блогерката Сандра Малетски, нашинка во Софија

Сандра Малетски е дипломиран педагог, магистер по човечки ресурси, а популарна е со својот Инстаграм блог за дом, декорација, организација, совети за чистење.

Сандра е од Скопје, но веќе четири години живее во Софија со нејзиното семејство. Нејзиното омилено јадење е Шакшука.

„Ова јадење за прв пат го пробав во Израел и од тогаш Шакшука е едно од нашите омилени израелски јадења кое често се готви во нашиот дом“ – вели Сандра.

фото-приватна архива

Шакшука

1кг пиперки

2-3 домати

1 кромид

1 (мал) модар патлиџан

1 с.л. доматна паста

4 јајца

Свеж копар

сол и бибер

Се пржат ситно сецканите пиперки и кромид додека да омекнат.

Се додава ситно сецкан модар патлиџан, ситно сецкани излупени домати и полна супена лажица доматна паста.

Се остава на тивко да се динста сѐ додека не испари водата од доматите.

Се кршат јајцата и се поклопува со капак на неколку минути.

На крај се поросува со свеж копар.

фото-приватна архива
фото-приватна архива

 

Слични објави

„Лепа Лукиќ не сакаше да плати 1200 евра за да ѝ го извадат забот“: Колега на пејачката се присети на една несекојдневна случка

Еспресо

Јана Стојановска се отвори за разголувањето во сериите

Еспресо

(Фото) Поранешната сопруга на Аца Лукас ја изненади јавноста: „Поправај се сам, пријателе, и остани токсичен во сопствениот отпад“

Еспресо

(Фото) Северина изненади со новата објава: „Ова е мој последен Божиќ во овој стан“

Еспресо

Еве колку стотитици илјади евра заработила Цеца од Јутјуб! Не снимила албум 10 години, а ги руши сите рекорди, ги покори и Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Словенија…

Еспресо

(Фото) „Не се жртвувам, не спасувам никого“: Весна Бејби го смени животот од корен

Еспресо
Се вчитува....