16:31 - 5 декември, 2025

Вкусови што се памтат: Грчка кујна – Суфлаки (РЕЦЕПТ)

YouTube

Многу риба, морски плодови, суфлаки, фета сирење, грчка пита и многу слатки десерти ја карактеризираат грчката кујна. Свежите производи, употребата на ароматизирани растенија и зачини, маслиновото масло и едноставноста се основни карактеристики на грчката кујна.

Суфлаки е многу повеќе од месо на стапче. Еден од најбараните специјалитети на грчката кујна кој се прави од свинско, пилешко или јагнешко месо исечено на коцки.

Маринирањето е најважно во подготовката на секое суфлаки во микс од зачини

Состојки:

1кг свинско месо (каре)

За маринада:

– 2 лимони
– 3 лажички оригано
– 1 лажиче сув рузмарин
– 1 лажиче мајчина душичка
– 1 лажиче сол
– 1/2 лажиче бибер
– 15 лажици маслиново масло
– 15 стапчиња за раженчиња

Подготовка:

Месото се сече на коцки се става во чинија и се посипува побогато со маслиново масло и се додаваат сите зачини од листата за маринада и на крај сокот од лимон.

Меѓу парчињата месо се редат парчиња кромид или лук по желба. Се остава да се впијат сите зачини во месото околу 3 часа. Парчињата месо едно до друго ги нижете на раженчиња.

Најубаво е да ги печете на скара, но ако немате можност тоа нека биде грил – тава.

Се послужува со грчки сос, свежа салата или пржени компири.

Добар апетит!

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....