Коријандерот познат и како кинески магдонос, специфичен по силниот вкус и мирис, е еден од најдобрите чистачи на организмот и окрепнувач.
Лековитите својства на оваа билка се одамна познати, уште од најстарите денови листовите од коријандер се користат за целосна детоксикација на организмот, за зајакнување на имунитетот и крвната слика, при менструални болки и пореметувања, за намалување на нивото на шеќер, но и за смирување и лекување на изгоретини и ублажување на мачнина.
Во поново време оваа чудесна билка се почесто се употребува и во превенцијата и лекување на канцерогените заболувања и туморите.
Поради специфичниот вкус, не секој може да го конзумира како додаток во салата, па најчесто се приготвува како чај. Чај од коријандер се прави со 6 грама семки од коријандер и 500 милилитри вода (засладен со мед).
Листот пак од коријандер секогаш се употребува свеж, има јака арома и најчесто се употребува во јужноамериканската и азијската кујна, додека во европската кујна повеќе се употребуваат сушените зрна. Свежото мелено семе од коријандер е одличен додаток на пецивата, супите и јадењата од зеленчук.
Песто коријандер, како да го направите?
View this post on Instagram
Од оваа билка се прави исклучително вкусна паста наречена песто коријандер со неодолив вкус. Песто коријандер може да послужи како додаток- салата со било кое јадење, додаток во тестенини, но и како намаз за леб.
Се подготвува многу едноставно и брзо, а вистински чувар е на вашето здравје.
Потребни намирници
1 китка коријандер
100 грама бадеми (непечени)
Маслинов зејтин
Половина лимон (цеден)
1 лук
Сите намирници се ставаат во блендер и се миксираат додека не се добие компактна смеса. Доколку смесата е премногу густа додадете половина филџан млака вода.