2.8 C
Скопје
19:48 - 20 декември, 2024

Домашна штрудла од јаболко по виенски рецепт

Направете ја оваа традиционална виенска штрудла според рецептот на врвните мајстори од Виена.

Од намирници потребни се:

1 пакетче кори за штрудла, 100 грама путер,
3-4 поголеми јаболки, неколку капки лимонов сок, 3 лажици шеќер, цимет,1 кафена лажичка ванилин шеќер, сечкани ореви, шеќер во прав.

Фил: јаболкото се лупи и се сече на ситни парчиња, потоа се додава сокот од лимон, циметот, шеќерот и ванилиниот шеќер и се тоа добро се гмечи и меша.

Путерот се топи, а потоа се зема една кора и се премачкува со путер. Кората се сече на 9 до 16 коцки. Се става лажица од филот во средина на секоја коцка. Врз филот се ставаат и исечканите ореви.
Потоа, секоја коцка се превиткува во мала ролна, а краевите се виткаат во форма на бонбони.

Во претходно загреаната рерна на 190 степени, на хартија за готвење се редат малите штрудли во форма на бонбони и се премачкуваат со путер. Се печат 15 минути. На крајот се посипуваат со шеќер во прав и се послужуваат сеуште топли.

Добар апетит!

Слични објави

(Фото) Чантата на Јелена Томашевиќ вреди колку зимување на Копаоник: Сите зборуваат за ова модно парче

Еспресо

(Фото) Поранешниот сопруг на Драгана Мирковиќ ужива за сите пари: Чаша бело вино и нереална глетка на убава дестинација

Еспресо

По раскинувањето со Зоран Марјановиќ, Инди откри валкани детали за поранешниот: „Манипулатор кој ми го испра мозокот“

Еспресо

Оваа земја ќе биде засекогаш исфрлена од Евровизија? Има една причина

Еспресо

Разоткриен просекот на оценките на Јована Јеремиќ од факултет: Сакам да ги нервирам квазиинтелектуалците

Еспресо

(Фото) Голема прослава во домот на Сања Маринковиќ! Огномет го осветли небото, еве кој е поводот

Еспресо
Се вчитува....