5.8 C
Скопје
11:01 - 22 јануари, 2025

Домашна штрудла од јаболко по виенски рецепт

Направете ја оваа традиционална виенска штрудла според рецептот на врвните мајстори од Виена.

Од намирници потребни се:

1 пакетче кори за штрудла, 100 грама путер,
3-4 поголеми јаболки, неколку капки лимонов сок, 3 лажици шеќер, цимет,1 кафена лажичка ванилин шеќер, сечкани ореви, шеќер во прав.

Фил: јаболкото се лупи и се сече на ситни парчиња, потоа се додава сокот од лимон, циметот, шеќерот и ванилиниот шеќер и се тоа добро се гмечи и меша.

Путерот се топи, а потоа се зема една кора и се премачкува со путер. Кората се сече на 9 до 16 коцки. Се става лажица од филот во средина на секоја коцка. Врз филот се ставаат и исечканите ореви.
Потоа, секоја коцка се превиткува во мала ролна, а краевите се виткаат во форма на бонбони.

Во претходно загреаната рерна на 190 степени, на хартија за готвење се редат малите штрудли во форма на бонбони и се премачкуваат со путер. Се печат 15 минути. На крајот се посипуваат со шеќер во прав и се послужуваат сеуште топли.

Добар апетит!

Слични објави

„Возев мотор на задното тркало“: Дејан Матиќ откри детали за детството, татко му не верувал дека е слеп

Еспресо

(Фото) Северина ужива на Малдиви и ја чита книгата на Ведрана Рудан: „Нејзиниот филм на јахтата ја оживеа Југославија!“

Еспресо

(Фото) Пожешка и од песокот во Дубаи: Теодора Џехверовиќ им го помати умот на мажите со секси фотографии

Еспресо

Трогателен момент во кариерата на Петар Грашо: Сними дует со двегодишната ќерка

Еспресо

(Фото) „Полека, но сигурно доаѓа…“: Српската пејачка Сара Јо заврши во болница!

Еспресо

Весна Ѓогани проговори за односот со ќерките на Ѓоле од првиот брак: Секогаш испаѓам зла маќеа

Еспресо
Се вчитува....