-8.2 C
Скопје
04:59 - 22 февруари, 2025

Прескусни плескавици од карфиол и сирење

Доколку преферирате вкусен и здрав ручек, дегустирајте ги плескавиците од карфиол. Комбинацијата со сирење е исклучително добра зашто се употребуваат два вида на сирење – пекорино и моцарела.

фото – јутјуб

Намирници – 1 карфиол (од околу 400 грама), 1 помал кромид, 2-3 помали чешниња лук ситно сечкани, 3-4 јајца, свеж магдонос исечкан, 1/2 филџан изрендано пекорино, 1/2 филџан изрендана моцарела, 1/2 филџан брашно, 1/2 филџан млеко, сол, црн пипер и маслиново масло.

Подготовка

Во поголем сад сварете вода и ставете го карфиолот да омекне (но не да преврие), потоа исцедете го и изладете го. Во сад за печење на малку масло пропржете го ситно исечканиот кромид и лук, но кусо колку да омекне. Во друг сад иситнете го сварениот карфиол на парчиња (не преголеми, но не и преситни), па додадете ги јајцата и пропржените кромид и лук. Посолете и наросете црн пипер по желба. Постепено додавајте го млекото и брашното и мешајте додека не добиете компактна смеса. Додадете ги сирењата и магдоносот и уште еднаш добро измешајте. Направете плескавици од смесата,а доколку смесата изгледа преретка, додадете брашно за плескавиците да бидат цврсти. Загрејте поголема тава за печење и ставете две-три големи лажици маслиново масло. Пржете ги плескавиците само неколку минутки од двете страни, односно додека не станат златни и крцкави.

Послужете ги топли со сладок компир и ѕаѕики.

Слични објави

Славење во домот на Анабела „Фанки џи“: Луна Ѓогани му се обрати на својот очув со емотивни зборови

Еспресо

Ова се свекорот и свекрвата на Анастасија Ражнатовиќ: Таткото на Гудељ е моќно име во фудбалот!

Еспресо

Мајката на Дарко Лазиќ измамена! Се огласи жената на нејзиниот партнер Драган

Еспресо

(Фото) Николина Пишек направи драстична промена, луѓето не можат да престанат да зборуваат за тоа

Еспресо

Објавено видео од Милица Павловиќ по скандалот со Карлеуша! Таа ѝ зададе уште еден удар

Еспресо

Ѕвездата на серијата „Грдата Бети“ уапсен, давал отпор на полицијата

Еспресо
Се вчитува....