13.8 C
Скопје
20:59 - 23 април, 2024

ТРИК СО КОМПИР: Како месото никогаш да не ви се залепи за скарата?

Добро испеченото месо на скара секогаш треба да има убава боја и да биде сочно и соодветно испечено. Но, некогаш лепењето на решетките предизвикува многу нервози.

Рецептот за скара е едноставен – однапред подготвеното месо се реди на решетките, се внимава жарот да е постојан и се превртува на неколку минути месото за да не изгори.

Постои еден трик со кој секогаш ќе бидете сигурни дека месото нема да ви се залепи за скарата. Тоа ќе го постигнете со помош на жив компир.

Пресечете го на половина, забодете го на вилушка и со делот каде компирот е пресечен премачкајте ја скарата. Скробот ќе создаде нелеплив слој на металната решетка и на тој начин ќе бидете сигурни дека нема да го расипете месото или рибата.

Постапката можете да ја повторите и по неколкупати во текот на подготовката на месото.

НАЈДОБРИОТ РЕЦЕПТ за сос за сите видови месо и риба

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....