13.8 C
Скопје
00:20 - 17 април, 2024

Тор­та со тиква (РЕЦЕПТ)

Сос­тојки:

3 кг тиква

4 јајца

3 ла­жи­ци гриз

10 ла­жи­ци ше­ќер

800 мл млеко

2 ла­жи­ци масло

2 ке­сич­ка ци­мет

Под­го­товка:

На нај­круп­на­та стра­на на рен­дето, из­рен­дај­те ја пот­реб­на­та ко­ли­чи­на на тиква.

Преф­рле­те ја из­рен­да­на­та тиква во под­ла­бок сад и во не­го до­дај­те го гри­зот.

Во друг сад из­ма­те­те ги јајца­та за­ед­но со ше­ќе­рот, а от­ка­ко ќе фор­ми­ра­ат цврста смеса, до­дај­те ги мас­лото, мле­ко­то и ци­ме­тот.

Ва­ка под­гот­ве­на­та сме­са пов­тор­но се мик­си­ра и по­сте­пе­но се до­да­ва тиквата. От­ка­ко це­ла­та тиква ќе се ста­ви во прет­ход­но из­ма­те­на­та сме­са со јајца, крат­ко се про­ме­шу­ва со по­мош на др­же­на ла­жица.

Ва­ка под­гот­ве­на­та сме­са се пе­че на тем­пе­ра­ту­ра од 180 сте­пе­ни око­лу 30 ми­нути.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....