17.8 C
Скопје
13:52 - 20 април, 2024

Совршен сезонски десерт: Ка­ра­ме­ли­зи­ра­ни круши

Сос­тојки:

5 кру­ши со сред­на го­ле­мина

250 гр ше­ќер

1 ла­жи­ца ѓум­бир во прав

1 ла­жи­ца сок од ли­мон

Под­го­товка:

Из­миј­те ги кру­шите, пре­се­че­те ги на по­ло­ви­на и ис­чис­те­те ја нив­на­та внат­реш­ност. По­тоа, во тен­џе­ре на оган ста­ве­те ги ше­ќе­рот, ѓум­би­рот и со­кот од ли­мон, про­ме­шај­те и ос­та­ве­те да се ка­ра­ме­ли­зи­ра на ти­вок оган. Ко­га ше­ќе­рот це­лос­но ќе се рас­то­пи и ќе до­бие тем­нозлат­на боја, из­гас­не­те го шпо­ре­тот и со по­мош на ла­жи­ца по­то­пе­те ги пар­чи­ња­та овош­је во ка­ра­ме­лот, па из­ва­де­те ги и под­ре­де­те ги на хар­ти­ја за пе­чење. Ако не сте љу­би­те­ли на ѓум­би­рот, про­бај­те го ре­цеп­тот со ци­мет.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....