25.8 C
Скопје
16:19 - 29 март, 2024

СМРЗНАТА, СВЕЖА, ОДГЛЕДУВАНА… Која риба е најздрава за јадење?

Љубителите на риба треба да се „подзамислат“ кога ја нарачуваат во ресторани, особено кога тоа се случува во места каде нема услови за свеж улов.

Факт е дека голем процент од понудата на пазарите и маркетите е риба која е одгледувана во рибници. Затоа, најпаметно е да ја јадете кога сте на места каде е достапна свежа.

Пред сè, жива риба јадете само во сертифицирани ресторани, бидејќи незготвеното месо може да содржи паразити. Речиси и да нема жива риба која не е „контаминирана“ со ларви, особено кога е уловена од природното живеалиште. Во случај кога јадете свежо уловена риба, барајте да ви биде подготвена целосно, со соодветна термичка обработка.

Постојат многу одгледувалишта со високи стандарди на квалитет, но единствената маана во овој случај е што таа риба е вештачки одгледувана, надвор од природната средина, а често е и третирана со антипаразитски препарати.

Затоа, не паѓајте на маркетиншкиот трик за морска риба одгледана од рибник, бидејќи може да биде многу помасна од уловената од море, но и да има висока концентрација на „морски“ супстанци кои се додавани за време на одгледувањето.

Исто така, имајте предвид дека и во најбезбедните рибници се можни контаминации. Поради тоа, не треба да се откажете од омилената риба, но морате да ја набавувате од проверени произведувачи и да имате предвид дека не ги добивате еднаквите состојки како кога ќе порачате свежо уловена.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....