6.8 C
Скопје
08:11 - 19 април, 2024

Песто од див лук – и сос и чистач на организмот

Листовите на дивиот бел лук се многу вкусни и може да се искористат за подготвување на освежувачки песто сос, кој во исто време го чисти и подмладува телото.

Дивиот лук изникнува сам во природата. Мириса и има сличен вкус како со обичниот лук. Може да се користи и стеблестиот дел и листовите. На Балканот е познат под името сремуш.

За да подготвите песто од него, потребни ви се два врзопа див лук, 100 милилитри маслиново масло, ореви, пињоли или кикирики, бибер, пармезан и сол.

Сите состојки се ставаат во блендер и се блендираат додека да се добие саканата структура.

Се употребува со тестенини или печен компир, а може и како макало за со печени лепчиња или со чипс.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....