21.8 C
Скопје
12:55 - 29 март, 2024

Необична фантазија од вкусови: Медено пилешко со сланина – идеален ручек за викенд!

Состојки:
  • 1 парче пилешко бело месо (околу 400 г)
  • 10-15 тенки резанки димена сланина
  • 1 полна лажичка мед
  • 1 полна лажичка сенф
  • сок од 1 лимон
  • бибер
  • толчена лута пиперка

 

Напомена: Ако димената сланина е многу солена, нема потреба да го посолувате месото.

Приготвување:
  • Вклучете ја рерната да се загрее на 250 степени Целзиусови и додека таа се грее, исечете го пилешкото во должина на тенки стапчиња.
  • Од бело месо од 400 г може да исечете десетина стапчиња, што не се ни премногу мали, ни премногу големи. Ако сакате да направите поситни залчиња, тогаш исечкајте ги поситно.
  • Помалите ролнички може да ви послужат како залчиња што ќе ги набодете на чепкалки како мезе. Секако дека на помалите парчиња ќе им треба и пократко печење.
  • Посолете го месото, зачинете го со бибер и наросете го со малку толчена лута пиперка.
  • Во чинија измешајте сок од лимон, сенф, мед и пиперка.
  • Сето тоа добро измешајте го и со таа смеса премачкајте ги од сите страни пилешките стапчиња замотани во сланина.
  • Ставете ја тепсијата во загреана рерна и печете десетина минути.
  • Извадете ја тепсијата, свртете го месото и печете уште десетина минути или додека зарумени месото.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....