18.8 C
Скопје
16:21 - 20 април, 2024

Не треба да бидете особено вешти во кујната – Слатки капкејк елкички за уште послатки новогодишни празници

Нека ве обземе празничниот дух, препуштете и се на фантазијата и дозволете и да создаде слатки ремек дела…

Дури и ако не сте вешти во декорирање, овие тортички многу лесно ќе ги направите. Потребен ви е само добар шприц за филот.

За малку поевтина варијанта, наместо маскарпоне можете да користите и неутрално крем сирење.

Состојки:
150 гр омекнат путер
150 гр шеќер
рендана кора од 1 лимон
2 јајца
150 мл млеко
прстофат сол
200 гр брашно
2 лажички прашок за печиво

Фото: Профимедиа

Фил:
250 гр маскарпоне
сок од 1 лимон
50 гр шеќер во прав
1 ванилин шеќер

Останато:
прехрамбена боја за колачи
украсни топчиња, ѕвездички

Подготовка:
Калапите за мафини обложете ги со декоративни хартиени корпички. Вклучете ја рерната на 180 степени.

Фото: Профимедиа

Подготовка на тестото
Шеќерот, изренданата кора од лимон и путерот изматете ги пенасто со миксерот. Додадете ги јајцата, млекото, солта и на крајот брашното измешано со прашокот за печиво.
Со смесата полнете ги калапите до 2/3 и печете околу 20 минути.

Подготовка на филот:
Маскарпоне сирењето, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер изматете ги, па додадете го сокот од лимонот. Добро измешајте, додадете боја по желба и наполнете го слаткарскиот шприц со филот. Декорирајте ги мафините така што ќе направите новогофишни елкички, вртејќи со филот во круг и лесно поткачувајќи нагоре. По желба украсете со шарените топчиња, ѕвездички и сл.

Фото: Профимедиа

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....