19.8 C
Скопје
12:59 - 24 април, 2024

И вкусен и здрав: Неколку причини зошто луѓето обожаваат да јадат пармезан

Пармезанот е еден од најпознатите видови сирење во светски рамки, но неговото потекло е од Италија. Името „пармезан“ може да го има само оној вид сирење што е произведен во некоја од заштитените зони во провинциите Пармa, Реџо Емилија, Модена и Болоња, каде што се подготвува во строго контролирани услови.

Станува збор за тврдо и ароматично квалитетно сирење, кое се произведува од најквалитетно млеко. Сирењето е одличен извор на калциум, а храната богата со овој минерал придонесува за побрзо согорување на маснотиите. Нутриционистите го препорачуваат пармезанот како секојдневна храна за децата и за постарите лица, бидејќи изобилува со многу нутритивни вредности, покрај тоа овој вид сирење лесно се вари, а изобилува и со калциум и со фосфор.

Вистинскиот пармезан има само за него карактеристична текстура, а и покрај тоа што се подготвува од кравјо млеко, тоа во својот состав не содржи лактоза. За да се направи еден килограм од ова сирење, потребни се дури 16 литри млеко.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....