11.8 C
Скопје
21:00 - 28 март, 2024

Бухтла со сирење и кајмак мека како памук

Колку пати од нешто што е слатко сте помислиле дека е солено или обратно…

За подготовка на памук мека бухтла со сирење и кајмак потребно ви е:

  • 200 мл млеко
  • 450 грама брашно
  • 1 јајце
  • 50 грама растопен путер
  • 20 грама квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • малку сол

За филот ви е потребно:

  • 250 грама сирење
  • 2 лажици кајмак или павлака
  • 1 белка

За премачкување:

  • 1 жолчка

Подготовка:

Растопете го квасецот со шеќер во млако млеко, додадете масло, растопен путер, брашно и сол, па замесете глатко тесто. Оставете го покриено 30 минути да нарасне.

На сирењето додадете го кајмакот или павлаката и белката, па изедначете.

Тестото растегнете го со дебелина од половина сантиметар, исецкајте го на квадрати, додадете лажица сирење и соберете ги сите краеви од сите страни.

Оставете ја 20 минути да се одмори, па печете ја на 200 степени околу 30-40 минути.

Потоа покријте ја со крпа и оставете ја така да се олади.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....