3.8 C
Скопје
06:18 - 20 април, 2024

Вкусови што се памтат: Грчка кујна – Локумадес (РЕЦЕПТ)

YouTube

Многу риба, морски плодови, суфлаки, фета сирење, грчка пита и многу слатки десерти ја карактеризираат грчката кујна. Свежите производи, употребата на ароматизирани растенија и зачини, маслиновото масло и едноставноста се основни карактеристики на грчката кујна.

Денес ќе ви го откриеме традиционалниот рецепт за популарните грчки крофнички – Локумадес. Не треба да чекате лето за да се засладите со овој десерт.

За тесто:
– 3 лажици шеќер
– 1 мало лажиче сол
– 1000 мл. топла вода
– 1250 гр. брашно
– 1 јајце
– 1 лимон
– 2 лажици рендана кора од лимон
– 1 мало лажиче узо
– 500 мл. масло за пржење

За сируп:
– 150 мл. мед
– 150 мл. вода
– 150 гр. Шеќер

За декор (по желба):
– 1 лажичка цимет
– 300 грама сечкани ореви
– чоколаден прелив
– шеќер во прав

Подготовка:

Во подлабок сад ставете го квасецот, солта, шеќерот, една лажичка брашно и 250 милилитри топла вода, промешајте ги состојките и оставете да се активира квасецот околу 10 минути.

По 10 минути во истиот сад додадете ги преостанатите состојки за подготовка на тестото.
Со убаво замесување ќе добиете меко тесто кое ќе треба да отстои на собна температура околу 2 часа покриено со крпа.

Додека тестото стасува искористете го времето за подготовка на сирупот.

Во помал огноотпорен сад ставете ги сите состојки и загрејте ги на среден оган, да се стопи шеќерот, a медот да стане потечен.

Потоа во подлабоко тенџере ставете го маслото и загрејте го на највисока температура.

Со мала лажичка ќе вадите топчиња од тестото и ќе ги ставате во врелото масло да се пржат.

Откако ќе се испржат ги ставате во сад покриен со хартија која ќе ја впие маснотијата, а потоа ставете ги во сад за послужување, прелијте ги со сирупот и наросете со сечканите ораси и цимет по желба.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....