20.8 C
Скопје
12:46 - 16 април, 2024

ВИСТИНСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Малиџано, познато и како зелен ајвар (РЕЦЕПТ)

Малиџаното е уште една зимница со долга традиција на подготовка во Македонија.

Иако малкумина знаат, подготовката на оригинално малиџано се прави исклучиво се зелени ајварски пиперки.

Потребни состојки:

12 кг зелени пиперки
10 кг црн патлиџан
2 литри масло за јадење
150 гр шеќер
130 мл вински оцет
3 лажици сенф
2 лажици сол
1 лажица шеќер

Подготовка:

Најпрвин убаво измијте ги и испечете ги модрите патлиџани и пиперките.
Откако ќе завршите со нивното печење, започнете со лупењето а потоа убаво измелете ги со машинка за мелење на месо.

Добиената смеса, истурете ја да се пржи во поголемо тенџере во кое претходно сте загреале мешавина од масло, оцет, сол и шеќер.
Пржете околу 3 часа а пред малиџаното да биде готово, додадете му го сенфот.

Најверојатно од оваа количина на пиперки и модри патлиџани ќе добиете околу 10 тегли.
Врелото малиџано се собира во врели тегли, кои се виткаат со крпи за постепено да се изладат и да се вакумираат за да можат се разбира да бидат квалитетни за јадење во текот на зимскиот период.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....