6.8 C
Скопје
00:49 - 26 април, 2024

Рецепт за домашно кисело млеко

Состојки

2 л млеко
Една шолја густ јогурт или едно канче кисела павлака

Подготовка

Сварете го млекото. На првиот знак на вриење, тргнете го од ринглата и одделете еден дел во помал сад. Потоа оставете го да се олади (околу 30 минути). Кога млекото во малиот сад ќе биде топло за да може да се пие, додајте ја во него киселата павлака или малку густ јогурт (една мала шолја за кафе) и промешајте добро за да не ви останат грутки.

Додека чекате млекото да се олади, загрејте ја рерната на 50 степени.

Кога ќе се олади и млекото во поголемиот сад, додајте му ја разматената павлака и константно мешајте неколку минути.

Потоа садот прекријте го со фолија, дупнете дупчиња со чепкалка во фолијата и ставете го во рерна дваесетина минути.

По 20 минути исклучете ја рерната, но не ја отворајте туку оставете го садот во рерната 6-7 часа. Наједноставно е да го оставите да стои во текот на ноќта, а изутрина да ја тргнете фолијата, ставете капак и префрлете го садот во фрижидер.

Доколку добиената густина не ви одговара и сакате погусто кисело млеко, едноставно процедете го и ќе добиете поголема густина.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....