8.8 C
Скопје
23:27 - 25 април, 2024

Превкусна француска салата од компири (РЕЦЕПТ)

Французите имаат прекрасна кујна, пробајте ја оваа салата-специјалитет која се подготвува многу едноставно и уверете се во тоа. Оваа едноставна и вкусна салата може да ви послужи и како оброк.

Потребни состојки за 4-6 лица:

  • 0,5 кг бели компири
  • 0,5 кг црвени компири
  • 2 супени лажици бело вино
  • 2 супени лажици сок од варено пилешко (или коцка за супа)
  • 3 супени лажици вински оцет
  • 1/2 мала лажичка сенф
  • 2 мали лажички крупна сол
  • 3/4 мала лажичка црн пипер
  • 10 супени лажици маслиново масло
  • 40 грама ситно сечкан млад кромид (и белиот и зелениот дел)
  • 2 супени лажици мирудија
  • 2 супени лажици свеж сечкан магдонос
  • 2 супени лажици свеж сечкан босилек

Начин на подготовка:

Откако ќе ги сварите компирите (варете ги 20-30 минути во солена зовриена вода), оставете ги десетина минути да се исцедат и изладат, а потоа пресечете ги на половинки, а ако се поголеми може и на помали делови. Додадете ги виното и пилешкиот сок и дозволете да се впијат во компирите со нежно мешање.

Во сад ставете ги маслиновото масло, винскиот оцет, сенфот, пола лажичка сол и ¼ лажичка црн пипер и мешајте се додека не добиете хомоген прелив за салата, кој меѓу Французите е познат како винегрет. Потоа прелијте ги компирите со него.

Потоа додадете го и остатокот од зачините, кромидот, босилекот и магдоносот и добро измешајте. Се сервира топло или на собна температура.

Пријатно!

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....