24.8 C
Скопје
15:51 - 29 март, 2024

Едноставна, а превкусна чоколадна торта од палачинки

Одлична торта од палачинки, со која ќе ги изненадите вашите сакани.

Потребни состојки за палачинките:

3 јајца

250 г брашно

200 мл млеко

прстофат сол

Потребни состојки за шлагот:

300 мл слатка павлака

3 лажици какао

3 лажици ванилин шеќер

1 лажичка екстракт од ванила

2 лажички ликер од лешник

Потребни состојки за чоколадна глазура:

100 црно или млечно чоколадо

100 мл слатка павлака

1 лажичка ликер од лешник

Начин на подготовка:

1. За подготовка на палачинките најпрво измешајте ги јајцата, солта и млекото, а потоа мешајќи непрекинато додавајте го и брашното. Смесата оставете ја половина час да отстои, а потоа во врело тавче со малку масло за готвење, печете една по една палачинка.

2. Слатката павлака изматете ја во голем сад, спрема упатството на нејзиното пакување. Постепено додека матите додадете го ванилинот шеќер, а потоа и какаото. Додајте ги и ликерот од лешник и екстрактот од ванила и мешајте додека не добиете еднолична смеса.

3. Редете ги палачинките една врз друга, а меѓу секоја мачкајте по еден слој од филот.

4. Чоколадото исечкајте го на коцкички и ставете го во сад. Слатката павлака ставете ја во лонец на оган додека не почне да врие, а потоа прелијте го чоколадото со неа. Веднаш почнете да мешате додека не добиете еднолична смеса, а на крајот додадете го и ликерот.

5. Глазурата истурете ја врз наредената торта, а дополнително тортата можете да ја декорирате со цели или мелени лешници.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....