11.8 C
Скопје
18:49 - 25 април, 2024

Домашна шампита како од слаткарница

Ако сте љубител на шампита, тогаш овој рецепт е идеален за вас.

Потребни состојки:

Пет белки

100 гр шеќер

Еден ванилин шеќер

Малку сок од лимон

Две пакувања лиснато тесто од по 200 грама

За сируп:

150 гр шеќер

100 мл вода

Шеќер во прав

Подготовка:

Испечете ги лиснатите теста, такашто едното ќе го избодете со вилушка, а другото површински ќе го исечете на коцки.

Изматете ги белките со шеќерот и ванилин шеќерот и додадете го лимоновиот сок. Изматете цврст снег.

На средна температура направете го шеќерниот сируп. Штом ќе проврие, додадете го снегот од белки и продолжете да матите.

Нанесете ја смесата врз тестото кое е избодено со вилушка. Врз него ставете го засеченото тесто. Оставете целосно да излади, посипете со шеќер во прав и послужете.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....