5.8 C
Скопје
01:46 - 26 април, 2024

Доб­ро е да се знае: 5 со­ве­ти што тре­ба да ги има­те на ум ко­га ку­пу­ва­те до­мати

Иа­ко мно­гу­ми­на мис­лат де­ка е лесно, се­пак из­би­ра­ње­то свеж, со­чен и сов­рше­но зрел до­мат и не е та­ка ед­нос­тав­на ра­бота. Ко­га ве­ќе сте ре­ши­ле да пла­ти­те за овие ис­клу­чи­тел­ни пло­дови, то­гаш на­у­че­те се и ка­ко да ги од­бе­рете.

Имено, до­ма­ти­те има­ат го­ле­ми ко­ли­чес­тва ви­та­мин Ц во сво­јот сос­тав, а сод­ржат и ви­та­мин Б-ком­плекс. Со ре­дов­но­то кон­су­ми­ра­ње на овој зе­лен­чук, зна­чи­тел­но ќе му пот­по­мог­не­те на те­ло­то да ги „на­до­полни“ на­ма­ле­ни­те ко­ли­чес­тва ка­лиум, кал­циум, нат­ри­ум и маг­не­зиум, кои има­ат ис­клу­чи­тел­но важ­на уло­га за од­ржу­ва­ње­то на иму­ни­те­тот.

Имено, по­го­ле­ми­от број пло­дови, вклу­чи­тел­но ту­ка и до­ма­тите, пред да стигнат на трпе­зата, прет­ход­но мно­гу­па­ти се хе­мис­ко тре­ти­рани, би­деј­ќи за да не трпат про­из­во­ди­те­ли­те го­ле­ми за­губи, нив­на­та цел е да до­би­јат здрав, на око убав про­из­вод, но ис­то та­ка важ­но им е и про­из­во­дот да би­де цврст за да ос­та­не не­ош­те­тен до­де­ка се тран­спор­тира.

Вни­ма­тел­но наб­љу­ду­вај­те ја ко­ра­та на до­ма­тот

До­кол­ку до­ма­тот има тем­ноц­р­ве­на боја, без на неа да има вид­ли­ви на­бо­ри или пук­на­тини, нај­ве­ро­јат­но ста­ну­ва збор за свеж плод. Свет­ла­та бо­ја на ко­ра­та на до­ма­тот или, пак, свет­ло­ро­зо­ва­та боја, ви от­кри­ва де­ка про­из­во­дот нај­ве­ро­јат­но сè уш­те не ја дос­тигнал сво­ја­та зре­лост, би­деј­ќи бил ски­нат од рас­те­ни­е­то пред да би­де вис­тин­ско­то вре­ме за тоа.

До­мат што не тре­ба да го ку­пу­ва­те е оној што на прв пог­лед има на­бо­ри на ко­ра­та или од­ре­де­ни тем­ни точки. Вак­ви­от до­мат нај­ве­ро­јат­но ве­ќе поч­нал да се ра­си­пува.

По­ми­ри­сај­те го до­ма­тот

Еден од нај­до­бри­те на­чи­ни да ја ут­врди­те све­жи­на­та на до­ма­тот е до­кол­ку го по­ми­ри­сате. При ми­ри­са­ње­то на пло­дот, до­кол­ку по­чув­ству­ва­те де­ка ми­ри­сот му е на­вис­ти­на ин­тен­зи­вен, то­гаш во ва­ши­те раце го има­те вис­тин­ски­от до­мат. Ако не ја по­чув­ству­ва­те вис­тин­ска­та аро­ма на зрел до­мат, во тој слу­чај ос­та­ве­те го пло­дот и по­ба­рај­те си нов. До­ма­ти­те што не ми­ри­са­ат убаво, не­ма­ат ни­ту убав вкус.

При­тис­не­те го пло­дот со врво­ви­те на пр­стите

Зрел и ква­ли­те­тен до­мат нај­доб­ро се чув­ству­ва на до­пир. Тој тре­ба да би­де до­вол­но цврст за да мо­же­те да го при­тис­не­те со пр­сти­те без да се пла­ши­те де­ка ќе ви „ек­спло­дира“ в рака, а ис­тов­ре­ме­но да не ви би­де прет­врд, што пак би би­ло до­каз де­ка е не­до­вол­но зрел.

Скла­ди­рај­те ги пра­вилно

До­ма­ти­те што сте ги ку­пиле, оби­де­те се и да ги скла­ди­ра­те пра­вил­но за да ја за­чу­ва­те нив­на­та бо­ја и аро­ма што е мож­но по­долго, но и хран­ли­ви­те сос­тој­ки и ви­та­ми­ните. За­тоа, нај­доб­ро е да ги чу­ва­те на соб­на тем­пе­ра­тура, а во фри­жи­дер ста­вај­те ги са­мо до­кол­ку пла­ни­ра­те да ги се­че­те за да ги ста­ви­те во са­ла­та или ако од нив пла­ни­ра­те да пра­ви­те об­рок.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....