13.8 C
Скопје
12:50 - 25 април, 2024

Дали е здраво да се јаде храна која не потекнува од наше поднебје?

Според нутриционистите и диетолозите, храната која не е типична за нашето поднебје не е толку корисна за нас, за разлика од онаа што се одгледува тука.

На пазарите и во маркетите може да се најдат голем број намирници кои се увезени од други држави. Ние ги купуваме, без да размислиме дека живееме во многу поинакво климатско подрачје од она во кое тие растат.

Кинеската медицина поддржува теорија на енергија на храната. Според тоа, ние ги добиваме хранливите состојки, но не можеме да ја искористиме енергијата на храната.

На пример, намирници кои растат во предели со топла клима го ладат и хидрираат телото, а оние кои се одгледуваат во ладните подрачја имаат загревачка улога.

Затоа, приоритет би требало да ни биде и нутритивната вредност, а уште повеќе консумацијата на сезонски плодови, кои се прилагодени природно на нашите климатски услови.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....