21.8 C
Скопје
11:59 - 29 март, 2024

Брз, сочен и вкусен ручек: Направете мусака со сирење (РЕЦЕПТ)

Има денови кога сакате брз ручек во кој не треба да вложувате премногу труд.

Потребни состојки:

• 2,5 килограми компири

• 2 децилитри млеко

• 3 децилитри кисела павлака

• два црвени кромиди

• 50 грама тврдо сирење

• ловоров лист

• чешне лук

• путер

• сол и бибер

Начин на припрема:

1. Во сад, ставете го млекото и додадете го лукот и ловоровиот лист. Гответе 2-3 минути, а потоа извадете го лукот и ловорот и оставете млекото да се излади.

2. Во садот со млекото додадете ја киселата павлака и посолете.

3. Кромидот исецкајте го на коцки и пропржете го на путер, на тивок оган.

4. Компирите исецкајте ги на тенки кругчиња. Земете подлабок сад за печење и премачкајте го со путер. На дното наредете ги кругчињата компири, потоа додадете го динстаниот кромид, а потоа повторно наредете компири и зачинете со сол и бибер.

5. Потоа, врз компирите додадете го млекото заедно со киселата павлака.

6. Прекријте го садот со алуминиумска фолија и ставете го да се пече на загреана рерна (180 степени Целзиусови) на 45 минути.

7. Наросете со тврдо сирење, а потоа вратете ја мусаката уште неколку минути во рерна за да добие златножолта боја.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....