7.8 C
Скопје
01:58 - 20 април, 2024

Брз, лесен и вкусен ручек за денес – Макарони со кулен и топен кашкавал

Доматен сос, кулен, топен кашкавал и многу јаглехидрати од макарони, веројатно ќе се согласите дека звучи одлично.

Па како можете да го направите овој рецепт?

 

Потребни состојки:

2 лажици масло (сончогледово или маслиново по желба)
1 мал сечкан кромид
2 лажици брашно
2 шолји млеко
2 шолји рендан кашкавал
1 лажица сушено оригано
150g кулен
500ml доматен сос
1 пакување макарони

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Во еден сад ставете ги макароните да се варат во зовриена вода.

Во сад загрејте го маслото, додадете го сечканиот кромид и мешајте додека не се запржи кромидот (отприлика 5 до 7 минути). Додадете го брашното, промешајте додека не добиете компактна смеса и потоа полека додавајте го млекото.

Мешајте постојано, додека не исчезнат грутките од брашното.

Додадете 1 ½ шолја кашкавал, оригано и кулен. Мешајте додека кашкавалот не се растопи целосно. Додадете го доматниот сос и претходно сварените макарони.

Префрлете ги макароните со сосот во една поголема тава или четири помали керамички чинии.

На секоја од нив додадете го преостанатиот кашкавал и ставете ги да се печат во рерна додека кашкавалот не се растопи и не добие златно жолта боја.

Послужете додека е топло.

Пријатно јадење…

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....