10.8 C
Скопје
23:07 - 19 април, 2024

Колач со диња и вишни: Лесен за приготвување и воопшто не е скап

Денес ви нудиме предлог за овој мек колач, кој содржи два вида на овошје.

За рецептот ви е потребно:

100 грама гриз

150 грама брашно

5 јајца

200 мл јогурт или млеко

Кора од лимон

1 прашок за печиво

2 кесички ванилин шеќер

100 мл масло

100 грама шеќер

400 грама диња

200 грама вишни

За посипување:

1 кесичка ванилин шеќер

Прав шеќер

Подготовка:

Изматете ги јајцата со шеќерот, додадете го брашното, гризот и прашокот за печиво, сето тоа просеано, додадете јогурт или кисело млеко, масло, кората од лимон, и се добро изедначете.

Потребен ви е плех 30 х 20 см, премачкајте го со масло и наросете го со брашно, па сипете и изедначете. Дињата исчистете ја па со калап извадете топчиња, издлабете ги топчињата и во средина ставете вишни, па потоа распределете ги по тестото.

Печете во загреана рерна на 200 степени 40 до 50 минути за колачот убаво да се испече.

Посипете го колачот со ванилин шеќер и прав шеќер и пресечете го кога целосно ќе се олади.

Уживајте!!!

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....