2.8 C
Скопје
03:34 - 19 април, 2024

Домаќински муабети: Трикови кои мора да ги знае секоја домаќинка – Како правилно се соли храната?

На различна храна ѝ треба различно количество сол, како и знаење кога треба да се посоли, за на тој начин дополнително да се придонесе кон интензивирање на вкусот

Иако поголемиот дел од луѓето мислат дека зачинувањето на храната, особено солењето е едноставен процес, при кој не постои можност да се згреши, сепак тоа ниту од далеку не е точно.

Различната храна солете ја во различни фази од термичката обработка

На различна храна ѝ треба различно количество сол, како и знаење кога треба да се посоли, за дополнително да се придонесе кон интензивирање на вкусот, а притоа да не се изгуби водата која се наоѓа во составот на храната. Доколку се изгуби потребното количество вода (сокови) од храната, особено во месото, тогаш јадењето ќе биде суво и по термичката обработка нема да го има вкусот што го очекувате.

Храна што се соли пред готвење

Затоа, добро е да се знае дека, на пример, кога станува збор за посолувањето на оризот, но и на компирот, нив треба да ги посолите пред да почнете да ги готвите. Исто така, пред готвењето посолувајте ги и тестенините и месото, додека грашокот и печурките посолете ги тогаш кога комплетно ќе ги испржите, печете или откако ќе ги сварите.

Лукот, кромидот и празот можете да ги посолите кога и да посакате. Овој зачин, нема да придонесе кон промена на нивниот вкус.

Кои се причините за тоа

Оризот, компирот и тестенините, доколку се варат во солена вода, тие ќе го впијат потребното количество сол додека трае процесот на нивна термичка обработка. Ако се готват на овој начин, ќе добијат поинтензивен вкус и многу побрзо ќе омекнат.

Кога станува збор за месото, препорачливо е и него да го посолите пред да почнете со неговата термичка обработка. На тој начин нема да впие дополнително количество од маслото во кое го пржите.

Од друга страна, пак, доколку веднаш штом го ставите да се вари на грашокот му додадете сол, многу подолго ќе се вари.

Печурките во нивниот состав имаат поголемо количество вода. Затоа, ако ги посолите пред да почнете да ги готвите, тие на самиот почеток од нивната термичка обработка ќе ја испуштат целата вода што ја имаат во својот состав. Токму поради тоа нивната подготовка може да трае многу подолго.

Затоа, препорачливо е овие намирници да ги посолите пред да почнете со нивно консумирање, односно тогаш кога ќе престанете да ги готвите.

Ако сакате лукот, кромидот и празот да бидат крцкави, во тој случај посолувајте ги на крај, но доколку сакате да бидат меки, посолете ги на почетокот на нивната подготовка.

Слични објави

„Се степав на училиште поради мајка ми“: Анастасија Ражнатовиќ си ја отвори душата за најтешките моменти од детството

Еспресо

Момченце починало поради предизвик на Тик Ток: Опасен тренд „хромирање“ се шири на социјалните мрежи

еспресо

Отворена прва продавница за алкохол во Саудиска Арабија: Ќе се купува алкохол со овластување

Еспресо

Мир Божји, Христос се роди! Народни обичаи и верувања за Божиќ: Бидете со најблиските и заедно прославете го Христовото раѓање

Еспресо

Старо верување: Скршете орев на Бадник и дознајте дали среќата ќе ве следи

Еспресо

Каква кармичка судбина ќе имате во 2024 според датумот на раѓање: Декодирајте ја иднината преку персоналната бројка и откријте што ве чека!

Еспресо
Се вчитува....