13.8 C
Скопје
16:08 - 19 април, 2024

Полнет модар патлиџан на турски начин

Состојки:

2 поголеми модри патлиџани
500 грама јунешко мелено месо
1 кромид
2 домати
2 чешниња лук
1 китка магдонос
200 милилитри масло за јадење
сол
црн пипер
павлака

Подготовка:

Модрите патлиџани убаво измијте ги и отстранете им ги рачките. Потоа, пресечете ги на половина, посолете ги и оставете ги да отстојат околу 15 минути за да ја испуштат водата која се наоѓа во нивниот состав.

Додека чекате модрите патлиџани да отстојат, во тава на оган загрејте го потребното количество масло за јадење и во него додајте ги ситно исечканиот кромид и лукот. Кратко пропржете, а потоа додајте го меленото месо. Пржете околу 15 минути, а потоа тргнете го од ринглата.

Смесата со меленото месо убаво зачинете ја и во неа додајте ги ситно сечканите домати што претходно сте ги излупиле.

Со вака подготвената смеса, наполнете ги модрите патлиџани.

Вака подготвените патлиџани, печете ги во претходно загреана рерна на температура од 200 степени околу 20 минути.

Кога ќе бидат убаво испечени, послужете ги топли во комбинација со павлака во која ќе додадете ситно сечкан свеж магдонос.

Слични објави

Од Клиника „Жан Митрев“: Усвојувањето нови знаења е секогаш предизвик, но и возбудливо искуство

еспресо

Познатата Касандра пристигнува во Србија и ќе игра со Биковиќ во „Јужен ветар 3“: Улогата е посебна приказна, ова се деталите

Еспресо

(Фото) На една рака носи 18.000 евра: Александра не штедела на себе, сите гледале во овој скап детаљ

Еспресо

Ќе се вика „Вила Јована“: Дечкото на Јована Јеремиќ ѝ купи луксузна куќа со базен и овоштарник

Еспресо

Со Сергеј Трифуновиќ е приведен и неговиот „дилер“: Нови детали за апсењето

еспресо

Дарко Лазиќ по третпат станува татко: Катарина е бремена!

еспресо
Се вчитува....