7.8 C
Скопје
02:19 - 20 април, 2024

Ледени кифлички: Колку подолго стојат, толку се поубави и помеки

Состојки: 250 грама маст, 4 лажици шеќер, 1 јајце, 150 грама топло млеко, 1 кесичка сув квасец, 500 грама брашно, рендана кора од лимон, 1 ванилин шеќер.

За полнење: Џем од капини или некој друг по ваш избор, шеќер во прав.

Подготовка: Изматете ја маста, јајцето и шеќерот, па во тоа додадете го млекото, брашното и останатите состојки. Соединете го и изматете го тестото па ставете го во фрижидер на 3-4 часа. Тестото премесете го и поделете го на 5 делови.

Секој дел развлечете го во круг и поделете го на 8 делови. На секој дел ставете малку џем, завиткајте ги кифличките и ставете ги на плех, па потоа во загрена рерна на 180 степени некои 20-тина минути.
Кифлите треба да останат светли. Наросете ги со прав шеќер и послужете.

Овие ледени кифлички ќе ве воодушеват, бидејќи колку подолго стојат толку се помеки и повкусни.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....