10.8 C
Скопје
00:17 - 20 април, 2024

Ќе сакате репете: Крем-супа од праз готова за 30 минути!

Состојки:
  • 400 г праз
  • 200 г компир
  • 1 чешне лук
  • 1 литар бујон
  • 50 мл слатка павлака
  • сол
  • бибер
  • мајчина душица
  • путер
Приготвување:
  • Добро измијте го и исечкајте го празот.
  • Динстајте го сечканиот праз и лукот на путер, но внимавајте да не ви загори лукот.
  • Посолете, зачинете со бибер и додајте мајчина душица.
  • По пет минути, кога празот термички ќе се обработи, додајте бујон, па компир, кој сте го излупиле и исечкале на мали коцки.
  • Оставете да се вари додека компирот омекне.
  • Кога компирот ќе биде сварен, тргнете ја супата од рингла.
  • Со миксер изматете го зеленчукот за да добиете густа супа, па вратете ја на тивок оган.
  • Додајте павлака, па оставете ја да се загрева уште само 1-2 минути.
  • Супата можете да ја послужите и со лажичка кисела павлака.

 

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....