Категорија: Медицина

Здравје Медицина Слајдер

Доктор Елена Арсова, трихолог: Косата опаѓа по прележан ковид-19

Еспресо
Тешките инфекции како ковид-19 предизвикуваат физиолошки стрес на нашето тело што резултира во нарушување на циклусот на растот на косата и со појава на телоген...
Здравје Медицина Слајдер

Најважното откритие: Конечно утврден редоследот на симптомите на коронавирусот

Еспресо
Редоследот на добивање на симптомите на коронавирусот е дефинитивно утврден, а научниците велат дека сите треба да го запомнат тоа, за да се самоизолираат навреме, или да...
Здравје Медицина

11 докажани симптоми на ковид-19 што не смеат да се игнорираат

Еспресо
Списокот на докажани телесни знаци на ковид-19, кој неодамна го објави американскиот Центар за контрола и превенција на болести, опфаќа 11 симптоми. Зголемена телесна температура,...
Здравје Медицина Слајдер

Излекуваните од ковид-19 со недели тешко дишат, долго спијат…

Еспресо
Пациентите што оздравеле од ковид-19 продолжуваат, со недели, а некои и со месеци, да имаат последици во форма на хроничен замор, отежнато дишење, болки во...
Здравје Медицина

Знаци што укажуваат на болен црн дроб: Честата појава на модринки е аларм

Еспресо
Треба да се напомене дека поради тешкотиите во утврдувањето на дијагнозата, потребно е да се појават неколку симптоми истовремено. Црниот дроб извршува важна функција во...
Здравје Медицина Слајдер

Пронајдена состојка што ја намалува пневмонијата предизвикана од ковид-19

Еспресо
Корона вирусот предизвикува пневмонија и го отежнува дишењето, што потенцијално може да доведе до смрт – затоа научниците бараат решение. Истражувачите од Универзитетот во Небраска...
Ви Препорачуваме Здравје Медицина

Кога е безбедно да бидете во близина на лице што закрепнало од ковид-19

Еспресо
Пред да одлучат да излезат меѓу луѓе да се дружат, има три критериуми што мора да ги исполнат. Бидејќи коронавирусот продолжува да се шири немилосрдно...
Здравје Медицина

Италијански доктор откри што им се случува на оздравените од ковид-19: Тешко се враќаат во нормала и постои процедура за опоравување

Еспресо
Поради големата траума што ја поминаа борејќи се со коронавирусот, италијанските лекари се позанимавале со последиците кои ковид-19 ги остава на излекуваните пациенти. Доктор Пиеро...
Ви Препорачуваме Здравје Медицина

Кои витамини се клучни во борбата со коронавирусот?

Еспресо
Зајакнувањето на имунитетот треба да биде наша секојдневна грижа, а не само во кризни здравствени ситуации како што е пандемијата на коронавирусот. Кои се најдобрите...
Ви Препорачуваме Здравје Медицина

Анестезиолозите објаснуваат: Зошто некои пациенти се седум, а некои 30 дена на респиратор

Еспресо
Пациентот се отстранува од механичка вентилација кога белите дробови можат сами да ја преземат функцијата, кога пациентот не се заморува и фреквенцијата на срцето му...